Zapraszam zatem do pieczenia, nie jest trudno ani skomplikowanie, każdy sobie może wypiec taki bochen chleba.
Zaczynamy wypiekanie, zapraszam.
Orkiszowy chleb z dynią.
Składniki: 2 bochenki
- 1000 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka pestek dyni
- 30 g drożdży świeżych
- 20 g soli
- 630 g wody filtrowanej lub niegazowanej mineralnej
- mąka ryżowa do wysypania koszyka
Przygotowanie chleba:
- Do misy robota wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam sól i wymieszałam.
- Teraz dodawałam wodę powoli aż ciasto stało się elastyczne ale jeszcze luźne.
- Pozostawiłam ciasto w spokoju na 30 minut.
- Po tym czasie wsypałam pestki dyni i na małych obrotach wyrabiałam aż ciasto wchłonęło pestki.
- Ciasto uformowałam w kulę i przełożyłam do pojemnika z pokrywką, spryskanego olejem, odstawiłam do wyrastania na 2 godziny.
- Co 30 minut ciasto składałam, nie wyjmując z miski rozciągałam i składałam do środka tak dookoła pojemnika.
- Po tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość.
- Koszyk rozrostowy lub miskę jeśli nie macie koszyka, wysypałam mąka ryżową - u mnie podłużny i okrągły koszyk.
- Ciasto wyjęłam na blat i uformowałam bochenek, - ja 1 podłużny i 1 okrągły, ale tutaj pełna dowolność.
- Przełożyłam bochenki do koszyków, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na 60 minut.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcja grzania góra/dół.
- Wyrośnięte bochenki przełożyłam na gorącą blachę, górą do dołu, nacięłam je żyletką i piekłam przez 10 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 C i piekłam jeszcze 30 - 35 minut.
- Upieczony chleb postukany pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skansen "Łęczycka Zagroda Chłopska" woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.