Jak pisze autorka:
Potrawa na która przepis podaję, przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów. To symbol prostoty, który później stał się wyśmienitą i lubianą zupą, zrobioną jakby z niczego - ot, gotowana woda.Zapraszam zatem na pyszną zupę, będziecie zachwyceni tak jak my.
Zupa warzywna dla ubogich z Toskanii.
Składniki:
- 5 - 6 łyżek oliwy
- 3 cebule
- 400 g świeżych pomidorów - ew. z puszki
- 6 - 8 liści bazylii
- 2 łodygi selera naciowego
- 600 ml wody lub bulionu
- kilka kromek chleba
- starty ser pecorino do posypania
- 1/2 szklanki czarnej ugotowanej fasolki
- jaja - po 1 na porcje
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na dużej ilości oliwy.
- Selera pokroiłam w plasterki a pomidory miałam z puszki więc ją otworzyłam.
- Bazylię pokroiłam w paseczki.
- Do cebuli dodałam selera, bazylię i pomidory na koniec, zagotowałam.
- Gotowałam zupę 5 minut.
- Teraz wlałam bulion i gotowałam 15 minut.
- Kromki chleba, posypanego serem pecorino podpiekłam na suchej patelni i na dnie talerza ułożyłam po kromce.
- Jaja można usmażyć na oddzielnej patelni albo powoli wbić do zupy i poczekać aż się zetną.
- Ja smażyłam oddzielnie.
- Na talerz w którym jest chleb wlałam porcję zupy, wsypałam fasolkę i na wierzchu usadziłam jajo.
- Podałam jeszcze z kromkami pieczywa.
Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" w Rytwianach woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.