Idealna jako samodzielne danie i jako przystawka lub jako jarzynka do mięsa.
Polecam gorąco, wszystkim wielbicielom botwinki.
Sałatka botwinkowa z jajem.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 3 jaja
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki oleju
- kilka listków mięty
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie sałatki:
- Liście botwinki wraz z małymi buraczkami umyłam, osuszyłam.
- Pokroiłam buraczki w plasterki a liście w paski.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam najpierw buraczki i łodyżki przez 6 - 7 minut a potem liście.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny.
- Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam na cząstki.
- W salaterce ułożyłam usmażoną botwinę, cząstki jaj.
- Listki mięty posiekałam i wymieszałam z olejem, polałam sałatkę.
- Podałam na zimno.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Czerwcowe kwiaty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.