Idealne śniadanie było u mnie, jednak pudding może królować na talerzu jako deser czy obiad.
Przypomniało mi się jak babcia podawała nam na śniadanie chałkę na mleku, smak przypominający beztroskie dzieciństwo.
Przepis z cyklu Zero Waste Cooking.
Przepis od Amber, dzięki Ania.
Pudding chlebowy z resztek pieczywa słodkiego.
Składniki:
- 2,5 cm grube kromki słodkiego chleba np. chałki, chleba tostowego słodkiego
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200 g dojrzałych truskawek
Przygotowanie puddingu:
- Chałkę bo jej używałam, pokroiłam w plastry i podsmażyłam na suchej patelni z obu stron.
- Zdjęłam z patelni, przestudziłam.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Truskawki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
- Podpieczone plastry chałki ułożyłam w formie jeden obok drugiego.
- Między plastry powciskałam truskawki.
- W misce wymieszałam mleko, jajka , sól i wanilię i wlałam do formy polewając kromki.
- Odstawiłam na 10 minut aby chałka wchłonęłam trochę płynu.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Podałam od razu, zimny też jest pyszny.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół ewangelicko - augsburski w Ozorkowie woj. łódzkie |
2 komentarze
Wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.