Aromatyczna sałatka z rukolą i pieczarkami.
Tortellini wybierzcie ulubione z ulubionym farszem.
Do podania zrobiłam lekką zupę grzybową, polecam.
Sałatka z pieczarkami na rukoli.
Składniki:
- 400 g pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem
- 5 pieczarek
- 2 łyżki oliwy do smażenia pieczarek
- 50 g rukoli
- 500 ml bulionu grzybowego do gotowania tortellini
- sól morska
- garść kiełków pikantnych
- 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonych winogron
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta soli morskiej
- odrobina ostrej pasty harissa - jak lubicie
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Zupa do podania:
- bulion grzybowy z gotowania pierożków
- 50 ml śmietanki 30 %
- pieprz czarny
- sól morska
Przygotowanie sałatki:
- Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oliwie, przestudziłam.
- Pierożki tortellini ugotowałam w bulionie grzybowym, wyjęłam, bulion zachowałam.
- Na suchej patelni uprażyłam pestki słonecznika.
- Przygotowanie sosu do sałatki.
- Do małego słoika włożyłam wszystkie składniki na sos i potrząsając słoikiem wymieszałam wszystko na emulsyjny sos.
- Bulion z gotowania pierogów zagotowałam, wymieszałam ze śmietaną, posoliłam i dodałam pieprz.
- Rukolę ułożyłam na talerzu, dodałam kiełki pikantne, ułożyłam pieczarki, pierożki i polałam sosem.
- Posypałam pestkami słonecznika, podałam z filiżanką zupy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dworek Szomańskich w Kutnie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.