Placuszki są puchate i bardzo smaczne.
Podane z syropem klonowym smakują wybornie, polecam gorąco.
Placuszki z plantanem i kefirem.
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe plantany
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
- syrop daktylowy do podania
Przygotowanie placuszków:
- Plantany obrałam i widelcem rozgniotłam.
- Dodałam do plantanów kefir, wymieszałam dokładnie.
- Teraz dodałam mąkę i sodę, wymieszałam ponownie.
- Na patelni rozgrzałam tłuszcz i łyżką nakładałam porcję ciasta na patelnię tworząc małe placuszki.
- Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam placki na ręczniku papierowym.
- Podałam z syropem klonowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Ociesękach - woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.