Placki smakują wybornie a dodatek w postaci konfitury jest aromatyczny i pyszny, polecam gorąco.
Placuszki z chia z konfiturą i migdałami.
Składniki:
Placuszki:
- 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 4 czubate łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
- olej kokosowy do smażenia
- ok. 150 g powideł śliwkowych
- ok. 150 g jagód - mrożone lub świeże
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie placków:
- Zmiksowałam chia z mlekiem i odstawiłam na 10 minut.
- Potem dodałam mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i pokrojonego w plastry banana, zmiksowałam ponownie.
- Na oleju kokosowym usmażyłam placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Migdały uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Na patelni rozgrzałam powidła śliwkowe, dodałam jagody, wymieszałam i smażyłam aż sos zgęstniał.
- Placki podałam z sosem i płatkami migdałowymi.
Przepis Agnieszka Mielczarek "Tuba Smaku".
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" - kościół |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.