Idealna do obiadu lub do kanapek.
Łatwa w wykonaniu i szybka w znikaniu.
Nadziewana pierś z indyka.
Składniki:
- ok. 1000 g piersi z indyka
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- mieszanka przypraw do drobiu
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki lub wedle uznania
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 1/2 szklanki białego wina
Przygotowanie dania:
- Mięso umyłam, osuszyłam i nacięłam tak aby powstała kieszeń do nadziewania.
- Mięso natarłam mieszanką przypraw i włożyłam do lodówki na około godzinę.
- Papryki umyłam, obrałam i pokroiłam w drobna kosteczkę.
- Cebulę i czosnek, obrałam i posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek, cebulę i paprykę.
- Zeszkliłam wszystkie warzywa, doprawiłam do smaku solą ziołową i papryką ostrą, wlałam ocet i dusiłam pod przykryciem 15 minut, przestudziłam.
- Mięso nadziałam farszem lekko je upychając, zszyłam bawełnianą nitką.
- Mięso przełożyłam do naczynia do pieczenia z pokrywką.
- Podlałam winem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 80 - 90 minut.
- Zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 10 minut.
- Po upieczeniu pozwoliłam aby mięso odpoczęło 10 minut, potem można kroić.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zespół parkowy w Dzierżąznej |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.