Podałam je teraz ze śmietaną, smakują wybornie.
Ciasto jest kremowe i w połączeniu z jagodami dają niesamowite doznania smakowe.
Pierogi jagodowe ze śmietaną.
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki gorącej wody
- ok. 300 g jagód
- kilka łyżeczek cukru trzcinowego
- cynamon do posypania
- śmietana kwaśna do podania
- Najpierw zrobiłam ciasto.
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, żółtka i przy użyciu mieszadła hakowego wymieszałam składniki.
- Teraz dolewałam gorącą wodę tyle aby ciasto było miękkie i elastyczne.
- Pozostawiłam ciasto na blacie, pod przykryciem na 60 minut aby odpoczęło.
- Potem rozwałkowałam cienko ciasto, wykrawałam szklanką krążki.
- Jagody wymieszałam z cukrem i cynamonem.
- Na każdy krążek nakładałam porcje jagód, składałam i zlepiałam dobrze brzegi.
- Kształt pierogów obojętny, jaki lubicie czy umiecie.
- Pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2 minuty.
- Podałam polane śmietaną i posypane cynamonem.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Szydłowcu woj. mazowieckie |
4 komentarze
Bardzo rzadko robię pierogi. W końcu muszę je zrobić bo niedługo skończy się jagodowy czas.
OdpowiedzUsuńRatusz w Szydłowcu - jest jednym z najpiękniejszych ratuszy renesansowych w Polsce.
Byłam, podziwiałam.
Pozdrawiam:)
W tym roku szybko owoce znikają bo sucho, trzeba się spieszyć. Pozdrawiam Lusiu.
UsuńMieliśmy podobne w tym tygodniu:))))Pozdrawiam serdecznie i udanego urlopu życzę:)))
OdpowiedzUsuńPyszny obiad latem. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.