Zastanawiałam się dlaczego nie mogę wydobyć tego "czegoś" z tego gulaszu i nie mogę dojść do tego.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że mięso w czasach mojego dzieciństwa było zupełnie inne.
Prosto od rzeźnika ze świeżej wieprzowiny karmionej naturalnie i smakowało wybornie.
Zapraszam jednak na danie pyszne i pożywne, spróbujcie koniecznie.
Moja Babcia by się ucieszyła.
Wieprzowina z pieczarkami i kaszą gryczaną.
Składniki:
- 650 g mięsa wieprzowego z karkówki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej suchej
- 400 ml bulionu warzywnego
- ogórek kiszony do podania
Przygotowanie gulaszu:
- Mięso pokroiłam w plastry grubości 1 cm w poprzek włókien.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
- Mięso posoliłam, oprószyłam pieprzem i obtoczyłam w mące.
- Podsmażyłam na oleju mięso z obu stron na złoty kolor.
- Pokroiłam w piórka cebulę i wrzuciłam ją do mięsa na patelnię, podsmażałam chwilę.
- Dodałam plastry pieczarek i ponownie podsmażałam jakieś 5 minut.
- Wlałam bulion, zagotowałam i pod przykryciem dusiłam do miękkości mięsa.
- Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie na sypko.
- Podałam mięso z kaszą, polane sosem i z ogórkiem.
Smacznego.
Przepis mojej babci.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Dzierżąznej woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.