czwartek, 25 lipca 2019

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą

Taki standard z mojego dzieciństwa, choć smak nieco inny.
Zastanawiałam się dlaczego nie mogę wydobyć tego "czegoś" z tego gulaszu i nie mogę dojść do tego.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że mięso w czasach mojego dzieciństwa było zupełnie inne.
Prosto od rzeźnika ze świeżej wieprzowiny karmionej naturalnie i smakowało wybornie.
Zapraszam jednak na danie pyszne i pożywne, spróbujcie koniecznie.
Moja Babcia by się ucieszyła.
Wieprzowina z pieczarkami i kaszą gryczaną.


Składniki:

  • 650 g mięsa wieprzowego z karkówki 
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej suchej
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • ogórek kiszony do podania

Przygotowanie gulaszu:

  • Mięso pokroiłam w plastry grubości 1 cm w poprzek włókien.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
  • Mięso posoliłam, oprószyłam pieprzem i obtoczyłam w mące.
  • Podsmażyłam na oleju mięso z obu stron na złoty kolor.
  • Pokroiłam w piórka cebulę i wrzuciłam ją do mięsa na patelnię, podsmażałam chwilę.
  • Dodałam plastry pieczarek i ponownie podsmażałam jakieś 5 minut.
  • Wlałam bulion, zagotowałam i pod przykryciem dusiłam do miękkości mięsa.
  • Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie na sypko.
  • Podałam mięso z kaszą, polane sosem i z ogórkiem.

Smacznego.
Przepis mojej babci.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Dzierżąznej woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger