Lubię takie potrawy i polecam gorąco.
Rurki penne oblepiają się sosem i są takie pyszne, idealne na obiad.
Makaron penne pokryty sosem z cukinii, bakłażana i awokado.
Składniki:
- 200 g penne szpinakowego
- 1 nieduży bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 2 dymki bez szczypioru
- 1 papryka szpiczasta czerwona
- 1 średnie bardzo dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie dania:
- Umyłam i osuszyłam warzywa.
- Cukinię, bakłażana, dymkę i paprykę pokroiłam w kostkę.
- Na oliwie poddusiłam cukinię, bakłażana i cebulę, doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką, zdjęłam z ognia.
- Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę.
- Dodałam do warzyw na patelni i zmiksowałam na gładki krem, skropiłam octem.
- Boczek podsmażyłam na łyżce masła, dodałam paprykę, smażyłam 3 minuty.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam, przełożyłam do sosu, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam boczkiem i papryką i listkami rukoli.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zbiornik wodny w Strykowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.