Ja byłam na wyjeździe i nie mogłam dołączyć, jednak tak spodobał mi się ten chlebek że zaraz po powrocie upiekłam go.
To był pyszny chlebek i powtarzam go często i Wam polecam.
Hong Kong Pai Bao lub Hokkaido Milk Bread - to azjatycki słodki chleb, który jest podstawowym pieczywem we wszystkich azjatyckich piekarniach i zdecydowanie ulubionym w każdym azjatyckim domu.
Pyszny, puszysty i bardzo miękki.Pai Bao.
Składniki: forma 15 x 25
Składniki: forma 15 x 25
- 210 g letniej wody w temp. ok. 37 ° C
- 35 g mleka skondensowanego - dałam niesłodzone
- 300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka - ja dałam T 405
- 25 g cukru pudru - dałam trzcinowy
- 15 g mleka w proszku
- 4 g soli
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży instant
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
Przygotowanie Pai Bao:
- Wszystkie składniki włożyłam do misy robota kuchennego i wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto.
- Pozostawiłam ciasto w misce, przykrywając ściereczką na 30 - 60 minut do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu, przełożyłam ciasto na blat, podsypany mąką i podzieliłam na 15 równych części.
- Z każdej części uformowałam kulkę.
- Każdą kulkę wałkowałam trzykrotnie i składałam jak na filmie.
- Najpierw składałam - 2 razy, jak papier listowy na trzy w poprzek a ostatni raz też na trzy ale wzdłuż, na szerokość foremki czyli 15 cm.
- Złożone porcje ciasta układałam w foremce jeden obok drugiego, jak na zdjęciu.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 - 60 minut.
- Po wyrośnięciu posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut lub do zezłocenia wierzchu.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Bobrownikach woj. kujawsko - pomorskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.