Nam smakowała bardzo, zniknęła szybciutko, zrobimy następną.
Polecam i Wam do wypróbowania, poezja smaków.
Dodam jeszcze ze jest pożywna i doskonała na ciepłe dni, gdy nie chce się za bardzo jeść.
Spróbujecie?
Sałatka z kabanosem, porzeczką czerwoną i borówką.
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 1 garść roszponki
- 120 g kabanosów drobiowych
- 120 g sera camembert z ziołami prowansalskimi
- 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
- 3/4 szklanki porzeczki czerwonej
- 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- sól morska do smaku
Przygotowanie sałatki:
- Umyłam i osuszyłam rukolę i roszponkę.
- Kabanosy pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do tej samej miski.
- Dodałam umyte i osuszone owoce.
- Ser pokroiłam w kostkę i dołożyłam do miski.
- Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
Przygotowanie dressingu:
- Do słoika wlałam oliwę, ocet, dodałam miód, czosnek w proszku, suszone pomidory, sól do smaku, zakręciłam słoik i potrząsałam aż sos stał się kremowy.
- Polałam sałatkę, posypałam płatkami migdałowymi, wymieszałam i podałam od razu.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Cześć! Dzięki za tę propozycję. Zastanawiają mnie tylko suszone pomidory - to jakieś z torebki czy słoiczka? Ja zawsze mam w szafce suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (Kamis), zastanawiam się, czy to w ten deseń? :)
OdpowiedzUsuńSusz pomidorowy mielony, czyli suszone zmielone pomidory
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.