Idealnym rozwiązaniem jest podanie ich z bagietą, a resztki sosu wycieranie kawałkami pieczywa.
One są znakomite i mogą być obiadem i przekąską i przystawką, jak lubicie.
Prowansalskie krewetki.
Składniki:
- 400 g obranych krewetek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów w zalewie - 400 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- bagietka do podania
Przygotowanie krewetek:
- Obrałam czosnek i pokroiłam w plasterki.
- Krewetki jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić.
- Papryczkę chili bez pestek pokroiłam drobniutko.
- Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i podsmażyłam na nim czosnek, 30 sekund, potem wlałam pomidory z puszki i wino, dodałam liść laurowy i gotowałam aż płyn zmniejszył swoją objętość i stał się gęsty.
- Teraz na patelnię włożyłam krewetki i gotowałam 3 - 4 minuty aż stały się różowe.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Posypałam posiekana natką pietruszki i listkami tymianku, wymieszałam.
- Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni Prowansji.
"Podróże małe i duże"
Zamek Królewski w Piotrkowie Trybunalskim |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.