Słodycz kremu i kwaskowatość moreli sprawiły że deser jest obłędny w smaku.
Jest idealny na ciepło gdy dni chłodniejsze i boski na zimno jak upał za oknem.
Jest łatwy w wykonaniu i polecam serdecznie.
Morelowy krem z piekarnika.
Składniki:
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru trzcinowego
- 300 ml mleka
- 200 g pure z moreli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka moreli do środka kremu
Przygotowanie kremu:
- Z moreli usunęłam pestki i rozpróżyłam je pod przykryciem, a potem zmiksowałam na gładką masę, przestudziłam.
- Żółtka ubiłam z cukrem pudrem trzcinowym - zmieliłam cukier w młynku do kawy - na białą puszystą masę.
- Wsypałam mąkę i wymieszałam
- Mleko zagotowałam.
- Miskę z ubitymi żółtkami ustawiłam na garnku z wrzącą wodą - będziemy ucierać na parze.
- Cały czas miksując dolewałam mleko do jaj aż masa stała się gęsta i puszysta.
- Połączyłam delikatnie masę jajeczną z pure z moreli.
- Masę wlałam do kokilek, do każdej włożyłam połówkę moreli i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Podałam gorące ale po wstawieniu do lodówki smakuje jak lody morelowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sobór Aleksandra Newskiego w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.