Wcześniej nigdy nie robiłam takich kopytek a szkoda bo to nie dość że pyszne to bardzo zdrowe danie.
Jeszcze bób na krzakach i straganach jest a obiad będzie pyszny.
Kopytka z bobu.
Składniki:
- 330 g ugotowanego i obranego bobu
- ok. 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630 - ok. 100 g
- 1 jajo
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta czosnku w proszku
Dodatkowo:
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie kopytek:
- Bób ugotowałam w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, odcedziłam obrałam.
- Z łupinek zrobiłam kotlety a resztę zmiksowałam na gładkie pure.
- Do wystudzonej masy z bobu dodałam jajo, sól, czosnek, pieprz i dosypywałam po trochu mąki.
- Ciasto ma być luźne, delikatne, trochę lepiące się do rąk.
- Podzieliłam ciasto na kawałki i z każdego uformowałam wałek lekko podsypując mąką.
- Pocięłam wałki na kopytka po skosie.
- Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minuty.
- Boczek pokroiłam w paseczki i wytopiłam na suchej patelni.
- Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię, dodałam masło i chwilę smażyłam aż cebulka się podsmażyła.
- Polałam kopytka boczkiem.
Smacznego.
Pomysł: Agnieszka
"Podróże małe i duże"
Hotel Polonia Palase w Łodzi ul. Narutowicza 38 |
2 komentarze
Super przepis, nie jem mięsa, ale to mogę pominąć. Uwielbiam bób i jeszcze takich kopytek nie jadłam, wyglądają świetnie. :) Miłego dnia. <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie zatem zrób sobie takie kopytka OdnowionaJa, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.