Włoska, wołowa szynka długodojrzewajaca Bresaola i salsa z udziałem czekoladowych pomidorów i rzodkiewki i ajwar a w rezultacie pyszne, pożywne śniadanie.
Zachęcam do spróbowania takiej kombinacji smaków.
Szynka Bresaola i czekoladowe pomidory na kanapce.
Składniki:
- 2 bułki pokrojone wzdłuż na plastry lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego
- 80 g włoskiej szynki wołowej Bresaola
- 2 - 3 rzodkiewki
- 2 - 3 łyżki pasty Ajwar
- 1 pomidor czekoladowy
- 1 pomidor czerwony
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe ogórki konserwowe
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 - 3 łyżki listków kolendry
- śmietankowy serek z ziołami do smarowania
Przygotowanie salsy:
- Wszystkie warzywa i zioła umyłam i osuszyłam.
- Posiekałam drobno szalotkę, czosnek, oba pomidory, ogórki konserwowe, szczypiorem i drobno pokroiłam kolendrę.
- Wszystko posoliłam i oprószyłam pieprzem, wymieszałam i pozostawiłam na 10 minut aby smaki się przegryzły.
Przygotowanie kanapek:
- Bułki - miałam podłużne ze złotym lnem, poprzekrawałam wzdłuż na plastry, posmarowałam serkiem ziołowym.
- Na wierzchu ułożyłam plastry szynki, nałożyłam porcję salsy, plastry rzodkiewki, udekorowałam ajwarem i kolendrą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Sulejów Kościół p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP, św. Stanisława i św. Jacka - kaplica Ligęzków |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.