Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami.
W hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz.
W hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz.
Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia w odniesieniu do wołowej przepony.
Dziś jest większa dowolność zarówno w mięsie które podajemy do placka jak i warzyw.
Ja dziś za sprawą Ani użyłam awokado piklowanego i mięsa wieprzowego, wcześniej porwanego na mniejsze kawałki - zostało mi z dnia poprzedniego.
Użyłam tutaj sosu ostrygowego i idealnie się tu sprawdził.
No to gotujemy?
Fajitas z mięsem i piklowanym awokado.
- pikle z 1 awokado
- 1 szklanka porwanej ugotowanej lub upieczonej wieprzowiny
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego
- 4 placki tortilli pszennej razowej
- 2 - 3 pieczarki surowe lub podsmażone
Przygotowanie fajitas:
- Pikle osączyłam z zalewy.
- Mięso porwałam na kawałki, pokroiłam paprykę w paski, osączyłam groszek.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na odrobinie oleju.
- Każdy placek podgrzałam na suchej patelni i posmarowałam sosem ostrygowym.
- Ułożyłam na nim mięso, groszek, paprykę, pieczarki i piklowane awokado, zwinęłam w rulon.
- Podałam od razu, można jeszcze podgrzać w mikrofali lub piekarniku.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Żarnowie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.