Mnie zauroczyła pomysłem a teraz chciałam wypróbować przepis, póki truskawki jeszcze na straganach.
Zrobiłam trochę inaczej jak Ania, w formie torciku a smak niebiański.
Mój wnusio Tymek zajadał aż mu się uszy trzęsły.
Aniu dziękuję za inspiracje, utwierdziłam się w przekonaniu że dobrze wybrałam zwyciężczynię.
Szpinakowe ciasto serowe z truskawkami.
Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:
- 4 jaja
- 300 g świeżego szpinaku
- 3/4 szklanki cukry trzcinowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem serowy:
- 500 g sera mascarpone
- 3 łyżki ksylitolu
- 400 g chudego sera twarogowego
- 2 galaretki przeźroczyste
- 450 g wody
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
Przygotowanie ciasta szpinakowego:
- Szpinak umyłam, osuszyłam, zmiksowałam na pastę.
- Jaja utarłam z cukrem na białą, gładką, puszystą masę.
- Dolewałam powoli olej ciągle miksując.
- Na koniec dodałam obie mąki wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wmieszałam pastę szpinakową.
- Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu serowego:
- Galaretki rozpuściłam w 450 ml wrzącej wody i odstawiłam do wystudzenia.
- Twaróg zmiksowałam na gładką masę, można zmielić.
- Wymieszałam go z ksylitolem i mascarpone.
- Na koniec wlałam tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszałam.
- Truskawki umyłam, obrałam.
Wykończenie ciasta:
- Wystudzony blat ciasta przekroiłam na dwie części.
- Jedną ułożyłam na dnie tortownicy, nałożyłam na nie 3/4 kremu a w krem powciskałam połowę truskawek.
- Teraz ułożyłam drugi blat szpinakowy, posmarowałam resztą kremu i ułożyłam na wierzchu truskawki.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny aby krem zastygł.
Smacznego.
Pomysł na ciasto: Ania
"Podróże małe i duże"
Cerkiew Aleksandra Newskiego w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.