środa, 24 lipca 2019

Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach

Każdy bochenek chleba wypieczony w domowym zaciszu smakuje pysznie i zdrowo.
Nawet wtedy gdy do końca nie wygląda jak ten z przepisu, jest koślawy, popękany.
Każdy następny będzie piękniejszy, zacznijcie tylko wypiekać.
Polecam ten chlebek bo jest nie tyko pyszny, jest zdrowy i pełen błonnika.
Kromka takiego chleba z masłem będzie znakomita na śniadanie.
Pszenny chleb z ziarnami.


Składniki: 2 foremki 26 x 12
  • 1000 g mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka pestek słonecznika + do obsypania foremek
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka pestek siemienia lnianego
  • 22 g soli
  • 800 g wody
  • 1 szklanka zakwasu pszennego
  • 15 g świeżych drożdży


Przygotowanie chleba:
  • Do misy włożyłam zakwas, wlałam wodę, wsypałam sól i wymieszałam.
  • Dodałam ziarna i wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę, wymieszałam do połączenia składników.
  • Odstawiłam miskę z ciastem do wyrastania na 1,5 godziny
  • Formy wysmarowałam masłem i wysypałam ziarnem słonecznika.
  • Ciasto odgazowałam kilka razy uderzając pięścią w ciasto i przełożyłam do foremek, wyrównałam wierzch i przykryłam folią spożywczą.
  • Chleb odstawiłam do wyrastania aż wyrósł do wysokości foremki.
  • Chleb wyrastał ok. 50 minut.
  • Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
  • Upieczone chleby wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stara Gorzelnia w Rytwianach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger