Nawet wtedy gdy do końca nie wygląda jak ten z przepisu, jest koślawy, popękany.
Każdy następny będzie piękniejszy, zacznijcie tylko wypiekać.
Polecam ten chlebek bo jest nie tyko pyszny, jest zdrowy i pełen błonnika.
Kromka takiego chleba z masłem będzie znakomita na śniadanie.
Pszenny chleb z ziarnami.
Składniki: 2 foremki 26 x 12
- 1000 g mąki pszennej T 650
- 1 szklanka pestek słonecznika + do obsypania foremek
- 1 szklanka pestek dyni
- 1 szklanka pestek siemienia lnianego
- 22 g soli
- 800 g wody
- 1 szklanka zakwasu pszennego
- 15 g świeżych drożdży
Przygotowanie chleba:
- Do misy włożyłam zakwas, wlałam wodę, wsypałam sól i wymieszałam.
- Dodałam ziarna i wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąkę, wymieszałam do połączenia składników.
- Odstawiłam miskę z ciastem do wyrastania na 1,5 godziny
- Formy wysmarowałam masłem i wysypałam ziarnem słonecznika.
- Ciasto odgazowałam kilka razy uderzając pięścią w ciasto i przełożyłam do foremek, wyrównałam wierzch i przykryłam folią spożywczą.
- Chleb odstawiłam do wyrastania aż wyrósł do wysokości foremki.
- Chleb wyrastał ok. 50 minut.
- Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
- Upieczone chleby wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stara Gorzelnia w Rytwianach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.