Przepis znalazłam na instagramie u Jacka #jacekobszarny24.
Zaglądajcie i do niego, ciekawe przepisy, nietypowe wypieki można znaleźć u Jacka.
Bułki po polsku.
Składniki: 6 bułek
Zaczyn:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej - w oryginale pszenna
- 200 g wody
- 5 g drożdży świeżych
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej - w oryginale pszenna
- 60 - 70 g wody
- 7 g soli
- 30 g cukru trzcinowego
- 12 g masła
- 1 g oleju roślinnego
Przygotowanie zaczynu:
- Wymieszałam mąkę z wodą, wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
- Pozostawiłam w temperaturze 28 - 29 stopni na 2,5 - 3 godziny.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszałam z wodą i zaczynem, dodałam miękkie masło i olej, cukier i sól, wyrobiłam robotem gładkie ciasto.
- Włożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w temperaturze 30 - 31 stopni na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia.
- Potem wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na 6 części i z każdej uformowałam podłużną bułeczkę.
- Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrastania na 30 minut.
- Potem bułki nacięłam.
- Piekarnik nagrzałam do 240 C, naparowałam spryskując wnętrze, po 5 minutach grzania obniżyłam temperaturę do 190 C i piekłam bułki przez 15 minut aż się zrumienią.
- Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Źródło przepisu: Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortow kglebo - bulochnykh izdeliy, 1940.
"Podróże małe i duże"
Opactwo Cystersów w Sulejowie |
2 komentarze
świetne bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.