W ten oto sposób pyszny deser wysuszony w piekarniku zagościł na naszym stole ale na krótko, zniknął bez wieści.
Bezę Pavlova robi się bardzo szybko i prosto trzeba tylko zachować zasady i będzie ok.
Pavlova - deser bezowy z bitą śmietaną i marakują.
Składniki:
- 6 białek odstanych przez noc na blacie kuchennym
- 350 g cukru białego drobnego lub trzcinowego
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 puszka musu z marakui lub 2 owoce marakui
Przygotowanie bezy:
- Białka wlałam do misy robota.
- Misa musi być czysta i sucha, ja przecieram ja zawsze octem i osuszam.
- Ja użyłam cukru trzcinowego który mielę na drobniejsze grudki w młynku do kawy, łatwiej się wtedy ubija, ale nie zróbcie cukru pudru.
- Zaczęłam ubijanie białek na średnich obrotach i z czasem zwiększyłam prędkość.
- Gdy piana zaczęła sztywnieć wsypałam 2 łyżki cukru, ciągle ubijając i jak cukier połączył się z pianą dodałam następną porcję cukru i tak do momentu aż cukier się skończy.
- Ubijałam jeszcze chwilę, wyłączyłam robot i sprawdziłam czy piana jest dobrze ubita.
- A mianowicie między pace wzięłam trochę piany i jeśli nie wyczuwacie w niej cukru to piana gotowa, jeśli nadal cukier chrzęści miedzy palcami, należy ubijać dalej.
- Gdy piana jest ubita, gęsta i lśniąca wsypałam do niej skrobię i na małych obrotach wmieszałam do środka.
- Na blaszce ułożyłam papier do pieczenia, narysowałam na nim okrąg przy użyciu talerza i wyłożyłam na papier całą pianę tworząc kopiec,
- górę lekko spłaszczając aby potem ułożyć śmietanę.
- Suszyłam bezę najpierw w piekarniku nagrzanym do 120 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 90 C i suszyłam jeszcze 2 - 3 godziny.
- Moja suszyła się 3 godziny ale to już zależy od piekarnika, jeśli beza zaczyna pękać i ma twardą skórkę to koniec suszenia.
- Wyłączyłam grzanie, uchyliłam drzwiczki piekarnika i pozostawiłam bezę do wystudzenia.
- Śmietanę ubiłam na sztywny krem i ułożyłam na wystudzonej bezie.
- Na wierzchu polałam śmietanę musem z marakui - ja miałam z puszki ale można przekroić dwa owocniki i bezpośrednio na krem widelcem wydrążyć pestki.
- Beza po przekrojeniu ma kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę.
Smacznego.
Przepis kuchni australijskiej.
"Podróże małe i duże"
Dwór Sokolniki Parcela |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.