Jest puszysty, kremowy, delikatny, taki jak pianka, polecam bardzo gorąco do wypróbowania.
Jest to sernik z serków homogenizowanych ale naturalnych, nie bierzcie waniliowych.
Sernik prosty i szybki.
Składniki: tortownica 21 cm średnicy
Spód:
- 160 g korzennych ciastek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
Masa serowa:
- 600 g serka homogenizowanego naturalnego
- 150 g serka śmietankowego lub mascarpone
- 2 duże jaja
- 60 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie sernika:
Spód:
- Ciastka włożyłam do malaksera, pokruszyłam i wymieszałam z jogurtem.
- Masę wyłożyłam na dno tortownicy, docisnęłam do dna.
Masa serowa:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Ser przełożyłam do miski i zmiksowałam go z ksylitolem i żółtkami.
- Potem do masy dodałam pastę waniliową, wymieszałam i na końcu pianę z białek.
- Delikatnie wmieszałam ją łopatką w masę serową.
- Masę wylałam na spód i wyrównałam wierzch.
- Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół i jak wkładałam sernik do piekarnika spryskałam środek wodą.
- Sernik piekłam 50 minut a po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku do wystygnięcia z wyłączona grzałką i uchylonymi drzwiczkami.
- Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" Rytwiany |
2 komentarze
Sernik wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.