Inne pyszne przepisy na zupy z tej książki znajdziecie po linkiem.
Zupa jaka dobra, taka brzydka ale zupy z bakłażana czy soczewicy brązowej taki właśnie mają kolor.
Zupa jest aromatyczna, pożywna, idealna, polecam gorąco do wypróbowania.
Zupa "Quinn" z bakłażanami, okra i soczewicą.
Składniki:
- 1500 ml wywaru z mięsa i warzyw
- 4 marchewki
- 150 g okry
- 500 g bakłażanów
- 2 - 3 pełne łyżki soczewicy brązowej
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g kiełbasy cienkiej - ulubionej
- 1 papryczka chili
- sól morska
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka curry indyjskiego
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Okrę umyłam, osuszyłam i pokroiłam w grube plastry.
- Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, dodałam do marchwi, wsypałam soczewicę, okrę, zalałam wywarem z warzyw i mięsa i gotowałam 15 minut do miękkości.
- Cebulę obrałam, posiekałam, tak samo jak i papryczkę chili, podsmażyłam na oleju, zasypałam mąką, zasmażyłam.
- Wlałam do zupy, zagotowałam.
- Kiełbasę pokroiłam w plastry, dodałam do zupy, doprawiłam solą i pieprzem, wsypałam curry, dodałam szafran.
- Gotowałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Przepis z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Jesień 2018 rok |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.