Można tez użyć tutaj resztek mięs z poprzedniego obiadu, też znakomicie się nadadzą.
U mnie kurczak.
Ryż zapiekany z kurczakiem.
Składniki: 4 porcje
- 1 szklanka suchego ryżu
- 4 udka kurczaka
- 1 i 1//2 szklanki zielonego groszku - miałam z puszki
- pęczek włoszczyzny
- 3 - 4 łyżki startego ostrego sera żółtego np. cheddar
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
- sól morska
Przygotowanie zapiekanki:
- Kurczaka umyłam i włożyłam do garnka.
- Włoszczyznę obrałam, umyłam i włożyłam do garnka z kurczakiem, wlałam zimną wodę i gotowałam aż kurczak się ugotował.
- Ugotowanego kurczaka ostudziłam i obrałam mięso od kości.
- Mięso porwałam na mniejsze kawałki.
- Groszek odcedziłam.
- Na patelni rozgrzałam olej i wsypałam suchy ryż i smażyłam do momentu aż nabrał złotej barwy.
- Ryż wymieszałam z mięsem i groszkiem.
- Wsypałam masę do naczynia żaroodpornego i polałam bulionem z gotowania kurczaka - 2 szklanki.
- Po wierzchu posypałam żółtym serem, gałką muszkatołową i wiórkami masła.
- Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Harem w Grabkach Dużych |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.