Wątróbka drobiowa z dodatkiem plantana jest idealnym daniem, pożywnym i pysznym, polecam do wypróbowania.
Plantany w towarzystwie wątróbki drobiowej.
Składniki:
- 450 g wątróbki drobiowej kurzej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 plantan - II stopień dojrzałości
Przygotowanie dania:
- Wątróbkę umyłam, oczyściłam z błonek i osuszyłam.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Plantana obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Jak obrać plantana napisałam tutaj.
- Na patelni rozgrzałam smalec i podsmażyłam na nim wątróbkę.
- Zdjęłam potem ją z patelni a na tłuszczu wylądowała cebula.
- Smażyłam aż zmiękła i wtedy dodałam plastry plantana, posypałam papryką.
- Jak plantan się podsmażył, z powrotem na patelni wylądowała wątróbka, posoliłam oprószyłam pieprzem i pod pokrywką dusiłam 3 minuty.
- Można podać z pieczywem lub zajadać samą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ratusz na Rynku w Łęczycy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.