Przepis pochodzi z programu "Jamie gotuje po włosku" i tyle co zapamiętałam to odtworzyłam, książki jeszcze nie kupiłam.
Deser jest kremowy i nieziemsko dobry, zachęcam do zrobienia.
Właściwie jest to wariacja na temat tiramisu, pyszna i szybko znika.
Jamie Oliwer i jego Tiramisu.
Składniki: foremka 26 x 12 cm
- 8 - 10 długich biszkoptów
- 250 ml śmietanki 30 %
- 200 g czekolady deserowej
- 300 g mascarpone
- 250 g ricotty
- 5 łyżek miodu
- 1/3 szklanki zaparzonej kawy
- 25 ml likieru amaretto
Przygotowanie tiramisu:
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej a potem dodałam do niej śmietankę, wymieszałam do połączenia składników, przestudziłam.
- Ricottę połączyłam z mascarpone, dodałam miód i dokładnie wymieszałam.
- Formę wyłożyłam folią spożywczą - potem łatwiej jest wyjąć deser.
- Biszkopty ułożyłam na dnie foremki, jeśli są za długie wystarczy je dociąć.
- Biszkopty skropiłam obficie kawą wymieszaną z amaretto.
- Na biszkopty wylałam 2/3 czekolady, wstawiłam na 10 minut do lodówki.
- Potem wyłożyłam masę serową i na wierzchu ponownie rozprowadziłam czekoladę.
- Wstawiłam do lodówki na godzinę.
- Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.
- Pyszne!!!
Smacznego.
Przepis według Jamiego Oliwera
"Podróże małe i duże"
Opactwo Cystersów w Sulejowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.