Dodatek mięty orzeźwia i nadaje sosowi niepowtarzalny smak.
Polecam teraz gdy pojawiają się grzyby w lesie.
Sos będzie idealnym dodatkiem do mięs, pierogów, pampuchów czy na kanapki, polecam.
Grzybowy sos z dodatkiem mięty.
Składniki:
- 2300 g grzybów leśnych mieszanych świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka mięty suszonej
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka masła klarowanego
- listki świeżej mięty do posypania
Przygotowanie sosu:
- Grzyby oczyściłam, posiekałam i podsmażyłam na maśle, ok. 10 minut.
- Potem wlałam do grzybów śmietankę, zagotowałam, dodałam miętę, sól pieprz i gotowałam aż śmietana zgęstniała.
- Dzieje się to dość szybko.
- Potem zmiksowałam sos blenderem i doprawiłam do smaku czosnkiem granulowanym.
- Posypałam listkami mięty.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kamienica na Rynku w Chmielniku - woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.