Jest pyszny, lekko słony i stąd pomysł na sernik.
Teraz w upały szczypta soli dodana do potraw zatrzymuje wodę a ponieważ pocimy się dużo sernik z labneh jest zbawieniem dla wygrzanego organizmu.
Sernik jest prosty i bardzo pyszny, delikatny, kremowy, idealny, polecam.
Sernik na zimno z truskawkami.
Składniki: tortownica 23 cm
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka przeźroczysta
- 500 g śmietany kwaśnej 30 % typu creme fresh
- 500 g sera labneh
- ok. 800 g truskawek
- 5 łyżek miodu
Przygotowanie sernika:
- Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 200 ml wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia.
- Galaretkę przeźroczystą rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia.
- Ser wymieszałam z miodem.
- Śmietanę ubiłam na krem i wymieszałam delikatnie z serem.
- Truskawki umyłam, osuszyłam, obrałam z szypułek.
- Do masy serowej wlałam teraz tężejącą galaretkę truskawkową, wymieszałam i wlałam do tortownicy, wyłożonej folią aluminiową.
- W masę powciskałam połowę obranych truskawek.
- Wstawiłam tortownicę do lodówki na 30 minut.
- Jak masa zaczęła się ścinać, wyjęłam i ułożyłam na wierzchu resztę truskawek, wstawiłam ponownie do lodówki.
- Jak masa zastygła zalałam sernik galaretką przeźroczystą, wstawiłam ponownie do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Majowe rzepakowe pola |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.