Moje dzisiejsze są przepyszne, polecam gorąco.
Ciasto można zrobić dnia poprzedzającego smażenie na wieczór i wstawić do lodówki, wtedy nabierze jeszcze większej delikatności.
Podałam je z dżemem z borówki amerykańskiej, są rewelacyjne.
Naleśniki z dżemem.
Składniki: 10 - 12 szt.
Ciasto:
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- dżem z borówki amerykańskiej do podania
Przygotowanie naleśników:
- Zmiksowałam jaja z mlekiem, wodą, solą i olejem.
- Dodałam obie mąki i zmiksowałam na lśniące, lejące ciasto.
- Wstawiłam do lodówki na noc, by rano smażyć.
- Można dać ciastu odpocząć tylko ok. 15 minut i smażyć, będą wówczas sztywniejsze.
- Usmażyłam na patelni naleśnikowej 10 naleśników.
- Każdy naleśnik posmarowałam dżemem i zwinęłam w rulon.
- Do naleśników użyłam dżemu z borówki amerykańskiej z tego przepisu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek poety Józefa Ozgi Michalskiego w promieniach słońca |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.