Przepis pochodzi z Podkarpacia ze wsi Urzejowice koło Przeworska.
Proziaki tam pieczone mogą być różnych kształtów jak pisze autor i są przepyszne.
Mięciutkie w środku, przypieczone z wierzchu.
Zrobiłam je w kształcie trójkątów aby były inne niż zawsze.
Można je podawać do sosów, mięs, jako bułki na kanapki, lub zajadać same, wybór zależy od osoby podającej/zjadającej.
Przepis wybrałam do naszego cotygodniowego wspólnego wypiekania na FB czyli Wypiekania na śniadanie.
Polecam i Wam do wypróbowania.
Proziaki z Podkarpacia.
Składniki:
- 500 ml maślanki lub kwaśnego mleka
- 4 żółtka
- sól - do smaku 1000 g mąki pszennej - u mnie pszenna T 650
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru - ja dałam trzcinowy
- olej do smażenia
Przygotowanie proziaków:
- Maślankę wlałam do garnka, podgrzałam tylko tyle aby rozpuścić w niej sodę, cukier i sól.
- Dodałam także żółtka i wymieszałam.
- Mąkę wsypywałam i mieszałam a potem zagniotłam ciasto tak aby było nie za rzadkie ale i nie za twarde.
- Jeśli będzie za rzadkie wystarczy dodać mąki a jeśli za twarde trochę podgrzanej maślanki.
- Ma być miękkie i plastyczne ale nie kleić się do rąk.
- Z ciasta zrobiłam placek w kształcie prostokąta grubości 1,5 - 2 cm i pocięłam na paski a potem na trójkąty.
- Można zrobić dla dzieciaczków, wykrawając foremką misie, serduszka czy co tam chcecie albo zrobić w kształcie kółek czy kwadratów.
- Blachę ułożyłam na palnikach, posmarowałam olejem i rozgrzałam.
- Podałam z gulaszem warzywnym z kurczakiem.
Smacznego.
Przepis kuchni podkarpackiej.
Proziaki wypiekały:
Moje Małe Czarowanie
Lidia Wesołowska zdjęcie z FB
Kolorowy talerz
Dorcia w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Lidia Wesołowska zdjęcie z FB
Kolorowy talerz
Dorcia w kuchni
"Podróże małe i duże"
Dwór w Ostrowie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.