Tak zrobione awokado jest jędrne i kremowe zarazem, idealne.
Jest to całkiem inny sposób podania awokado, bardzo pyszny, polecam gorąco.
Czy w daniu meksykańskim, indyjskim, hiszpańskim czy polskim idealnie komponuje się z całością.
Pikle z awokado.
Składniki:
- 2 mało dojrzałe awokado Hass
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili
- 4 gałązki bazylii
Przygotowanie pikli:
- Wodę, ocet wlałam do garnka, dodałam sól i cukier, zagotowałam.
- Pozostawiłam do wystygnięcia.
- Czosnek obrałam z łupinek.
- Awokado obrałam ze skórki, przekroiłam wzdłuż na połowę, wyjęłam pestkę a miąższ pokroiłam wzdłuż na plasterki.
- Ułożyłam awokado w pojemniku, dodałam ząbki czosnku, włożyłam gałązki bazylii, zalałam zimną zalewą.
- Wsypałam płatki chili, zamknęłam pojemnik i pozostawiłam w lodówce na minimum 24 godziny.
- Potem zajadamy ze smakiem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Trochę zimy latem - widok z grudnia 2018 |
2 komentarze
Super pomysł, narobiłaś mi smaku, jak znajdę chwilę - zrobię ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.