Zawsze jadaliśmy w sezonie takie pierogi tak samo jak knedle ze śliwkami czy pampuchy z jagodami.
Lato bez tych smakołyków nie byłoby pełne.
Pamiętam jak moje córki były małe jechaliśmy najpierw do lasu na jagody a potem mimo upałów siedziałam w kuchni i lepiłam mnóstwo pierogów a buzie wszystkich się cieszyły.
Zapraszam zatem na pyszny obiad, w roli głównej: truskawki.
Pierogi z truskawkami.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 jajo
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 300 g truskawek
Sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 250 g truskawek
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota wsypałam mąkę, wbiłam jajo i dolewając wody wyrobiłam elastyczne i gładkie ciasto.
- Ciasto można zarobić oczywiście ręcznie, jest plastyczne i fajnie się z nim pracuje.
Przygotowanie pierogów:
- Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, szklanką wykrawałam koła, na każdym z nich umieściłam truskawkę a potem zlepiałam brzegi tworząc falbankę.
- Pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
Przygotowanie sosu:
- Truskawki umyłam i osączyłam, zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, wymieszałam z miodem i jogurtem.
- Na talerz wylałam sos i na nim ułożyłam pierogi.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Salon w dworku H.Sienkiewicza w Oblęgorku woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.