Szybkie ciasto, aromatyczny farsz i rożki, pyszne do barszczu czerwonego gotowe.
Zachęcam do lepienia i zajadania pysznego obiadu.
Rożki z farszem z kapusty i grzybów, pieczone w piekarniku.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 250 ml śmietany kwaśnej 12 %
- 200 g masła
- żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1/4 główki kapusty białej
- 2 - 3 kapelusze suszonych grzybów
- 25 ml czerwonego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka suszu z kani
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie ciasta:
- Posiekałam mąkę z masłem aż zrobiła się kruszonka, dodałam śmietanę i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie farszu:
- Kapustę kiszoną posiekałam i włożyłam do garnka, zalałam 1/2 szklanki wody i gotowałam 15 minut.
- Kapustę białą poszatkowałam, włożyłam do garnka, zalałam 1/2 szklanki wody, gotowałam 15 minut.
- Połączyłam zawartość obu garnków, dodałam sos sojowy, olej, wino, susz z kani, pokruszone grzyby suszone i gotowałam około godziny.
- Doprawiłam do smaku pieprzem i solą, jeśli trzeba.
Przygotowanie rożków:
- Ciasto rozwałkowałam na placek grubości 3 mm i podzieliłam na kwadraty.
- Na każdym kawałku ciasta ułożyłam łyżeczkę kapusty i złożyłam w trójkąt, zlepiając brzegi.
- Ułożyłam rożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
- Piekłam rożki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut, aż rożki ładnie się zrumieniły.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pilica w Sulejowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.