Zjedliśmy połowę paczki a reszta zaczynała więdnąć, danie w głowie powstało w 3 sekundy.
Oliwki ulubione do dania dodałam i aby chrupało uprażone pestki słonecznika.
Gorąco polecam.
Makaron z młodymi listkami, oliwkami i pestkami.
Składniki:
- 250 g makaronu penne rigate
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 - 3 pestek słonecznika
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 80 g młodych liści - rukola, szpinak, botwina
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie dania:
- Na suchej patelni podprażyłam pestki słonecznika, wystudziłam.
- Posiekałam czosnek i cebulę.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek, dodałam młode - umyte i osuszone liście.
- Smażyłam zaledwie minutę aby zwiędły.
- Dodałam oliwki, sól i pieprz, wymieszałam.
- Makaron ugotowałam al'dente i włożyłam na patelnię, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam pestkami słonecznika.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Frombork |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.