Niedługo się skończy na truskawki sezon i znowu będziemy tęsknić.
Omlet z truskawkami to znakomity pomysł na ich wykorzystanie, polecam.
Omlet z truskawkami.
Składniki:
- 120 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 40 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- 5 - 6 dużych truskawek
- 1 łyżka masła klarowanego
- syrop daktylowy do skropienia
Przygotowanie omletu:
- Zmiksowałam jaja z jogurtem i solą.
- Potem dodałam mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksowałam na gładką masę.
- Truskawki umyłam, obrałam i pokroiłam na połówki albo jak bardzo duże to na plastry.
- Na patelni rozgrzałam masło i wlałam masę.
- Patelnię nakryłam pokrywką i smażyłam na małym ogniu pod przykryciem aż masa zaczęła się ścinać.
- Wtedy na wierzchu omleta ułożyłam truskawki, nakryłam pokrywką i jeszcze chwilę smażyłam.
- Na talerzu skropiłam syropem daktylowym.
Smacznego.
Źródło.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowe stodoły w Kazimierzu koło Lutomierska woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.