Tak podany kalafior w sosie beszamelowo - brokułowym zachwyci wszystkich, nawet największych niejadków.
Danie jest znakomite, polecam.
Kalafior z sosem beszamelowo - brokułowym.
Składniki: 8 porcji
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej T 650
- 500 ml mleka 2%
- 500 g brokuła
- 75 g sera Le Bleu z niebieską pleśnią lub innego ostrego
- 1000 g kalafiora
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 25 g płatków migdałowych
- oliwa
Przygotowanie dania:
- Czosnek obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki i włożyłam do garnka, dodałam masło.
- Gdy czosnek zaczął pachnieć wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę, potem dolewałam mleka, cały czas mieszając aby powstał kremowy beszamel.
- Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości.
- Odcedziłam, zmiksowałam na papkę i dodałam do beszamelu.
- Jeśli sos będzie za gęsty wystarczy dodać mleka.
- Doprawiłam do smaku solą i włożyłam połowę sera, mieszałam aż ser się roztopił.
- Kalafiora umyłam, podzieliłam na różyczki i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
- Na kalafior wylałam brokułowy beszamel i posypałam reszta starego sera.
- Pieczywo zmiksowałam w malakserze, dodałam listki tymianku oraz migdały i miksowałam pulsacyjnie aż składniki się połączyły.
- Do posypki dodałam 1 - 2 łyżki oliwy, oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszałam.
- Mieszanką posypałam całego kalafiora z wierzchu.
- Piekłam około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół aż danie stało się złociste a kalafior miękki.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliwer.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Aleksandrowie Łódzkim |
2 komentarze
Przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tak było pyszne, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.