Pajda takiego chleba znika szybciutko i na jednej się nie kończy.
Dodatek mleka sprawia że chleb jest delikatniejszy w smaku i nie taki kwaśny.
Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mleka.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 500 g mąki żytniej białej T 720
- 300 ml letniego mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 łyżka maku do posypania
Przygotowanie chleba:
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam zakwas, sól i powoli wlewałam mleko, wymieszałam do połączenia składników.
- Ciasto jest lepiące ale plastyczne, aby łatwiej było je formować wystarczy zmoczyć dłonie.
- Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Ciasto włożyłam do formy, wyrównałam wierzch mokra dłonią.
- Posypałam po wierzchu makiem i przykryłam formę folią spożywczą.
- Odstawiłam do wyrastania na 4 - 5 godzin.
- Chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z termoobiegiem przez 10 minut.
- Potem zmniejszyłam temperaturę do 210 C z opcją grzania góra/dół i piekłam kolejne 30 minut.
- Upieczony bochen wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Frombork |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.