Wpadłam na pomysł aby je zmiksować, dodać mąki i upiec delikatne i puszyste placuszki na śniadanie.
Udało się, placki wyszły przepyszne, popróbujcie a uśmiech zagości na Waszych twarzach.
Truskawkowe placki z truskawkami.
Składniki:
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- olej do smażenia
Do podania:
- truskawki
- sos: truskawki + kefir + miód
Przygotowanie placuszków:
- Umyłam, obrałam i zmiksowałam truskawki razem z jogurtem i jajem.
- Dodałam potem sól, mąkę, proszek do pieczenia i sodę i zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Na rozgrzany olej nakładałam nieduże porcje ciasta i na średnim ogniu smażyłam z obu stron.
- Osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z truskawkami i sosem truskawkowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.