piątek, 21 czerwca 2019

Kurczak duszony w brandy

Przepis na kurczaka pochodzi z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!"
Kurczak tak przyrządzony jest aromatyczny, soczysty i pyszny.
Wszystkie dania które przygotowałam z tej książki są przepyszne, nie inaczej jest z kurczakiem w brandy, zobaczcie sami pod linkiem.
Zapraszam zatem na pyszne danie.
Hiszpański kurczak w brandy.


Składniki: 4 porcje

  • 8 podudzi kurczaka bez kości i skóry
  • 1 i 1/2 główki czosnku
  • 50 ml brandy
  • 1 liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka papryki mielonej


Przygotowanie kurczaka:

  • Kurczaka umyłam, osuszyłam, posypałam solą, pieprzem i papryka i odstawiłam na 20 minut.
  • Czosnek obrałam i posiekałam.
  • Na rozgrzanej oliwie zrumieniłam kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor.
  • W trakcie smażenia dodałam czosnek.
  • Gdy kurczak się zrumienił wlałam na patelnie brandy, dodałam liść laurowy.
  • Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak stał się miękki czyli jakieś 20 - 30 minut.
  • Podałam z letnią sałatą.

Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!"
"Podróże małe i duże"
Mikołaj Kopernik we Fromborku

2 komentarze

  1. Uwielbiam takiego kurczaka. Wg mnie to najcudowniejsze mięso, najlepiej mi smakuje bo jak pewnie wiesz mam ograniczone mięsa. (kurczak, wieprzowina i sporadycznie wołowina, jednak od afery z padniętymi zwierzętami nie zjem nawet irlandzkiej czy argentyńskiej)
    Miłego weekendu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że lubisz takie mięsko Łucjo. Pozdrawiam również i dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger