Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo.
Moje są z powidłami ze śliwek, pyszne, polecam.
Smakują jak z ciasta francuskiego, listkującego się, są wyśmienite.
Ciasteczka, muszelki z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 200 g masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
- powidła śliwkowe
Przygotowanie ciasteczek:
- Masło posiekałam siekaczką - można nożem.
- Potem dodałam cukier waniliowy i śmietanę i szybko zagniotłam elastyczne ciasto.
- Owinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkowałam ciasto tak na 3 mm i wycinałam szklanką kółka.
- Na każde kółko nakładałam pół łyżeczki powideł i zaciskałam tak jak pierożki, zostawiłam tylko mały otwór na górze aby lekko wypłynęły podczas pieczenia.
- Ułożyłam ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piekłam ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bazylika Archikatedralna WNMP i św. Andrzeja we Fromborku |
2 komentarze
Bardzo ciekawe ciasteczka
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.