Moje kotlety są właśnie z łopatki wieprzowej i smakują wybornie w indyjskich smakach, polecam.
Zabieramy się za kotlety.
Wieprzowe kotlety po indyjsku z papryką.
Składniki: 4 porcje
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- skórka otarta z 1 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szalotka - nieduża
- 1 czerwona papryka szpiczasta
- ew. sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 jajo
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów:
- Mięso włożyłam do miski, dodałam sos sojowy i drobniutko posiekaną szalotkę.
- Dodałam także skórkę otartą z limonki, pieprz cytrynowy i czarny a także pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną.
- Dodałam do miski jajo i wyrobiłam mięso dokładnie aż zaczęło lepić się do dłoni.
- Wstawiłam do lodówki na 15 minut.
- Potem z masy zrobiłam kotlety, obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z ziemniakami z wody, sałatą i marynowanymi cebulkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wędrując uliczkami Łęczycy |
2 komentarze
Na pewno są smaczne.
OdpowiedzUsuńPyszne, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.