Zawsze jednak smakuje wybornie czy to w domu czy w terenie.
Polecam do wypróbowania.
Gulasz z kurczakiem, okrą i soczewicą po indyjsku.
Składniki:
- 150 g okry
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 250 g soczewicy brązowej
- 2 ziemniaki
- 250 g cukinii
- 250 g porów
- 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 - 8 łyżek soku cytrynowego
- 620 ml wody
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka curry indyjskiego
- 1 łyżeczka kminu
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie gulaszu:
- Soczewicę ugotowałam w 620 ml wody do miękkości.
- Ziemniaki i selera pokroiłam w kostkę.
- Cukinię i pory pokroiłam na plasterki.
- Okrę umyłam i pokroiłam na kawałki.
- Mięso pokroiłam w cienkie plasterki i podsmażyłam na oliwie.
- Do ugotowanej soczewicy dodałam pokrojone warzywa i gotowałam 15 minut.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
- Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyłam jeszcze minutę, dodałam kmin i curry indyjskie, smażyłam 30 sekund.
- Połączyłam zawartość patelni z zawartością garnka, wymieszałam, dodałam natkę i kurczaka.
- Dodałam sok z cytryny, sól i pieprz, gotowałam jakieś 5 minut.
- Posypałam natką pietruszki.
- Danie można podawać również na zimno z chlebkiem pita.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Krajnie Parcele |
3 komentarze
Super przepis <3 Dzisiaj wieczorem będę testować i dam znać jak wyszło!
OdpowiedzUsuńdoktorfit i jak wyszło, miałeś dać znać?
UsuńTen typ to spamer, zobacz na jego nazwę użytkownika. Promuje swoją pseudomedyczną stronę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.