W Indiach dużo herbaty podaje się właśnie z mlekiem, to jej jedna z odmian.
Zachęcam do spróbowania, idealnie gasi pragnienie.
Herbata "Masala chai" po indyjsku.
Składniki: 1 porcja
- 200 ml wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki herbaty czarnej
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 3 goździki
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie herbaty:
- W niedużym garnuszku zagotowałam mleko i wodę.
- Dodałam wszystkie przyprawy, zagotowałam.
- Dodałam herbatę i cukier , zagotowałam.
- Po zagotowaniu trzymałam jeszcze na ogniu przez 2 - 3 minuty.
- Przelałam do szklanki przez sitko.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Leźnicy Dużej woj. łódzkie |
2 komentarze
Uwielbiamy masala chai :) od niej zaczyna się każdy poranek w Indiach
OdpowiedzUsuńDzięki Gosia, mnie tez posmakowała.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.