Tak właśnie jest przyprawione mięso w moim gulaszu.
Danie jest przepyszne i polecam gorąco do wypróbowania.
Zachęciłam? no to gotujemy.
Jagnięcy gulasz z miętą.
Składniki:
- 450 g mięsa z jagnięciny w kawałkach
- 3 gwiazdki anyżu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 300 ml mleczka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 125 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- kasza gryczana do podania
- ogórki konserwowe do podania
Przygotowanie gulaszu:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Posiekałam czosnek.
- Umyłam i osuszyłam mięso - ja miała już w kawałkach, jeśli macie cały kawałek wystarczy pokroić mięso w dużą kostkę.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek - ok. 3 minut, a potem dodałam wszystkie przyprawy i smażyłam jeszcze 2 minuty.
- Na patelnię wlałam teraz mleko kokosowe, bulion i gotowałam 5 minut.
- Do wywaru dodałam teraz kawałki mięsa i gotowałam aż mięso zmiękło - ok. godziny.
- Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, gotowałam jeszcze 5 minut.
- Posypałam gulasz posiekaną miętą, zagotowałam i koniec.
- Podałam z kaszą gryczaną niepaloną i ogórkiem konserwowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Łęczyca |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.