Może były pyszne ale u Was mogą być pyszne jeśli sobie zrobicie sami.
Grzyby mogą być świeże z lasu i mrożone lub pieczarki.
Sos grzybowy szybki smakuje wybornie z tymi pierogami, polecam, gotujemy.
Pierożki drożdżowe z grzybami, pyszne, na parze.
Składniki: 4 porcje
Ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 260 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 15 g świeżych drożdży
Farsz:
- 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka masła
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
Sos grzybowy:
- 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka mięty suszonej
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota wsypałam mąkę, wlałam wodę, olej i wkruszyłam drożdże.
- Dodałam sól i cukier.
- Wyrabiałam 10 minut hakiem robota na średnich obrotach.
- Odstawiłam cisto na godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotowanie farszu:
- Grzyby oczyściłam i pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim posiekany czosnek, dodałam grzyby i smażyłam aż odparowały wodę - ok. 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
- Grzyby oczyściłam i pokroiłam w plastry.
- Podsmażyłam na oleju aby puściły wodę a potem gotowałam aż woda odparowała.
- Wlałam na patelnię śmietankę, zagotowałam, dodałam miętę i czosnek granulowany, gotowałam 3 minuty.
- Całość zmiksowałam na gładki sos, doprawiłam solą i pieprzem.
Lepienie pierożków:
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i pokroiłam na niewielkie kawałki.
- Każdy kawałek wałkowałam na mały placuszek ok. 10 cm średnicy i nakładałam farsz.
- Zlepiłam brzegi pierożków, tworząc grzbiet.
- Odłożyłam wyrobione pierogi do wyrośnięcia na 30 minut.
- Parowałam pierogi w parowarze przez 15 minut.
- Podałam z sosem grzybowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowe kamienice na Rynku w Łęczycy |
4 komentarze
Wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńKasiu dziękuję i polecam.
UsuńFajny przepis,zapisałam...
OdpowiedzUsuńPolecam i daj znać jak wyszło i smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.