Polecam chleb na zakwasie z mąką gryczaną, jest pyszny, ma lekko orzechowy smak, wyborny.
Nie jest trudny do zrobienia i czasu bardzo dużo tez nie potrzebuje a w zamian można cieszyć się pyszną pajdą chleba z masłem.
Polecam gorąco.
Chleb na zakwasie pszenno - gryczany.
Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 20 g soli
- 800 g wody źródlanej, filtrowanej lub niegazowanej mineralnej
- 800 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki gryczanej
- 1 szklanka pestek słonecznika
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, wlałam wodę i wsypałam sól, wymieszałam dokładnie.
- Potem wsypałam mąkę, pestki słonecznika i wymieszałam dokładnie ale tylko do połączenia składników.
- Foremki wysmarowałam masłem, wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
- Foremki nakryłam folia spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na około 5 - 6 godzin.
- Czasami potrzeba więcej czasu ale nie trzeba się tym martwić tylko cierpliwie poczekać.
- Chleby wyrosną do wysokości foremek.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Po upieczeniu i wyjęciu z foremek, spryskałam chleb wodą i pozostawiłam na kratce do wystudzenia.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wapienniki Sulejowskie - Lazurowe Jezioro |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.