Deser powstaje błyskawicznie i warto go skosztować, jest pyszny.
Jeśli chcecie zrobić na zimno to trzeba trochę poczekać i wychłodzić go w lodówce.
Zapraszam na pyszny deser z truskawkami.
Oryginalny przepis od Dorcia w kuchni trochę pozmieniałam, nie dodałam cukru wcale i zrobiłam z połowy porcji, trochę po swojemu.
Budyń daktylowy z truskawkami.
Składniki:
- 24 suszone daktyle
- 500 ml mleka
- 125 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- szczypta suszonej wanilii lub cukru waniliowego ok. łyżeczki
- 2 żółtka
- szczypta cynamonu
- 25 g zmielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
Przygotowanie budyniu:
- Daktyle zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na 10 minut, potem odcedziłam i zmiksowałam na gładką pastę.
- Do garnka wlałam mleko, dodałam zmiksowane daktyle, masło, mąki, cynamon, wanilię, żółtka i zmielone migdały, trzepaczką wymieszałam wszystko dokładnie aby nie było grudek.
- Postawiłam garnek na ogniu i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam chwilę aż budyń stężał, przelałam do pucharków, powrzucałam pokrojone truskawki.
- Wyszły mi 4 nieduże pucharki, 2 zjedliśmy na ciepło a 2 wstawiłam do lodówki aby się schłodziły.
- Obie wersje pyszne.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Pocztowy Zajazd Konny w Kołacinie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.