Użyłam tutaj passaty pomidorowej z czosnkiem, użyjcie jaką macie czy lubicie.
Szparagi zielone, dla mnie najlepsze, można jednak użyć białych, trzeba wcześniej je obrać.
Makaron ze szparagami.
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
- sól morska, szczypta cukru do gotowania szparagów
Sos:
- 300 ml passaty pomidorowej z czosnkiem
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 łyżki nerkowców
- 2 łyżki orzechów ziemnych
Przygotowanie szparagów:
- Szparagi umyłam, osuszyłam, złamałam tam gdzie same się złamią, pokroiłam na skośne kawałki.
- Blanszowałam szparagi w osolonej i pocukrzonej wodzie przez 3 minuty, główki 2 minuty.
- Posiekałam szalotkę i czosnek, podsmażyłam na oliwie, wlałam passatę, dodałam zioła i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz cukrem.
- Nerkowce i orzeszki ziemne uprażyłam na suchej patelni.
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam, włożyłam do garnka z sosem, wymieszałam.
- Wyłożyłam na talerz porcję makaronu, obłożyłam szparagami i posypałam prażonymi orzechami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Eklektyczny Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.