Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - spotykany również w Bałtyku.
Mięso zębacza jest białe i jędrne.
Jest bardzo smaczne i dlatego uchodzi za przysmak w wielu krajach.
Dziś zębacza przygotowałam z sałatką w panko, ryba jest jędrna, mięsista, idealna na obiad czy wczesną kolację, polecam.
Panko jest to panierka pochodząca z Japonii.
Panko jest to panierka pochodząca z Japonii.
Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe niż te używane u nas.
Dzięki panierce panko, obtoczone w niej mięso staje się znacznie bardziej chrupiące.
Zębacz panierowany w panko.
Składniki:
- 2 duże steki z zębacza ok. 800 g
- 1 jajo
- 50 ml mleka
- 1/2 szklanki panierki panko
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie ryby:
- Rybę umyłam i osuszyłam.
- Jajo roztrzepałam z mlekiem, dodałam sól i pieprz, panko wsypałam na talerz.
- Kawałki ryby najpierw zanurzałam w jaju z mlekiem a potem w panko, lekko dociskając panierkę.
- Smażyłam rybę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Ponieważ steki są dość grube robiłam to pod przykryciem a na koniec odkryłam patelnie i dosmażałam.
- Podałam z sałatka warzywną.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Besiekierach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.